MINE AMMETIPS

@p.øÆJeg er på ingen måte noe ammeekspert, men jeg fikk spørsmål om å komme med mine ammetips til nybegynnere.. Jeg har jo snart ammet i ett år, dag og natt, så NOE har jeg da lært og erfart på veien.

Jeg kan så klart bare snakke for meg selv og den eneste erfaringen jeg har med amming, og Noah. Men det første tipset jeg vil gi, er at om det dukker opp noen spørsmål på veien, sjekk ut…

AMMEHJELPEN. De er fantastiske. Jeg har bare brukt hjemmesiden, og den har jeg brukt masse! Men du kan også ringe en ammehjelper, sende mail, og følge facebookgruppen deres. Alt står på hjemmesiden, ammehjelpen.no. Bruk de!


FØR FØDSEL

Den siste uka før termin masserte jeg brystene med mandelolje og fennikelolje (fra doTerra). Fennikel sies å øke melkeproduksjonen. Men altså, jeg aner ikke om dette hadde noe for seg. For å være ærlig tror jeg nok det hadde gått like fint uten også 😉 Har også sett tips om å smøre Purelan på brystvortene i forkant før baby popper ut, for å forebygge såre brystvorter. Og DET skal jeg teste neste gang (ja, vil ha flere). For jeg ble veldig sår i starten, så da var Purelan gull. Så kanskje det hjelper å starte litt i forkant.

PÅ FØDEN
I det øyeblikket Noah kom ut til denne verden, ble han lagt på brystet mitt. Der lå han i hvert fall en time, kanskje to. Og sakte men sikkert lette han seg frem til puppen, og med litt hjelp fra de rundt begynt han å die. Det kommer jo ikke mye melk med en gang, men produksjonen settes i gang. Jeg fikk heldigvis i gang produksjonen ganske så fort.

BARSEL, SÅR OG AMMESKJOLD
De tre neste dagene på barsel var fantastiske, jeg fikk så mye god hjelp med ammingen. De kom inn hver gang Noah skulle ha mat, og hjalp meg å legge han til. Det var litt utfordring i starten, siden sugetaket hans var litt feil. Han «datt av» hele tiden, og jeg ble veldig sår på brystvortene. Dag 2 var det så paaain, at jeg ikke klarte mere. Da fikk jeg låne en pumpe som jeg brukte hele den dagen, og gav han melken med en liten sprøyte i stedet. Det gjorde at brystvortene mine fikk litt pause, samtidig som jeg smurte med Purelan. Og det hjalp. Jeg fikk også ammeskjold som jeg skulle bruke videre. Det er noe du legger over brystvorten, så babyen suger på den i stedet. Det gjør at det blir vakum, babyen får bedre tak, og det blir ikke så vondt. Ammeskjoldet gjorde underverker, da datt han ikke av sånn som før, og det gjorde ikke noe vondt. Det brukte jeg i 3-4 måneder, før jeg gradvis kunne kutte det ut. Jeg fikk også tips om ammeinnlegg av ull. De var varme og myke å ha på, og klistret seg ikke til de såre brystvortene.

LEKASJE OG AMMEINNLEGG
Det et bare å forberede seg på lekkasje! Når an suger på den ene puppen drypper/stråler det ut fra den andre puppen. Så ammeinnlegg er et must i starten. Natt og dag. De første månedene sov jeg med bh med innlegg, ellers ble jo madrassen og dyna helt våt. Jeg tenkte at ja vel, må jeg gå med og sove med bh og innlegg resten av ammetiden nå? Og jeg som hater å gå med bh… Men nei da, lekkasjen roet seg heldigvis. Så etter kanskje 4-5 måneder droppet jeg både bh og innlegg. Jeg brukte bare ammesinglett. Og det bruker jeg enda. LOve it!

NATTAMMING
Det gjør jeg fortsatt. Han ligger som regel i sin egen seng på rommet vårt første halvdel av natta. Men når han våkner første gang etter vi har lagt oss, havner han som regel oppi vår seng. Da kan jeg nattamme liggende uten å måtte opp. Da ammer jeg nesten uten å merke det, og vi begge bare sovner underveis. Veldig koselig <3 Et tips jeg oppdaget først etter flere måneder, er å amme begge pupper uten å snu deg. Dette høres kanskje ut som en selvfølge for noen, men jeg tenkte ikke på det i starten. Hver gang jeg skulle bytte side, flyttet jeg Noah fra den ene siden til den andre. Nå vrir jeg bare litt på meg, så han får tak i begge når jeg ligger på samme side. Mye lettere! Men kanskje ikke like lett med en nyfødt baby? Det er vel bare å prøve seg frem.

JULAFTEN. Første glass vin på 10 måneder

ALKOHOL, REISING OG PUMPING
Kjøp en brystpumpe! Noen går for en elektrisk pumpe, som kanskje er lurest om du skal pumpe mye, men de er ganske dyre. Jeg kjøpte bare en håndpumpe på apoteket, fra Veleda. Det har funket supert, og den er enkel å ha med seg bort/på reise. Den har jeg brukt hvis jeg skal bort, både for å pumpe ut melk som Noah kan få på flaske, og for å lette på trykket når jeg er borte. For det blir spreeeng 😉 Jeg pumpet også om jeg skulle ta meg flere glass alkohol (f.eks. julaften, nyttårsaften og utdrikningslaget mitt). Skulle jeg bare ha 1-2 glass har jeg ikke brydd meg med å pumpe. Nå er han så stor at han klarer seg uten melk om jeg skal bort en tur.

Det var vel det som har vært det viktigste for meg de første månedene. Det er sikkert mere jeg kunne tatt med, og det kommer alltids opp flere spørsmål, utfordringer og problemstillinger på veien. Men det er bare å forhøre seg på helsestasjonen og med ammehjelpen. Et annet tips om man har mye problemer er å få sjekket ut om det er stramt tungebånd! Mange kan med fordel få klipt det mens de er baby. Malin Staaf er rå på dette!  Vi gjorde ikke det, vi måtte liksom til Bergen eller Oslo, så det var så mye styr, og det gikk jo i grunn veldig fint med amminga, det gikk seg jo til med sugetaket osv. Men hadde vi bodd i Oslo f.eks. hadde vi nok tatt en sjekk i alle fall.

Så for å oppsummere: 

 • Ammehjelpen.no
 • Purelan (apoteket)
 • Ammeskjold (apoteket)
 • Ammeinnlegg av ull (apoteket)
 • Amme-bh / ammesinglett (Cubus f.eks)
 • Samsoving og liggende nattamming
 • Brystpumpe
 • Sjekke/klippe stramt tungebånd

Hvis noen har andre gode tips og triks, fyr løs! 🙂 

4 kommentarer

 1. Tusen takk for veldig gode tips, Maren! Blir mamma for første gang på nyåret så fikk svar på en del jeg ikke har «orket» å sette meg inn i ennå.

  1. Maren Aasen

   Bare hyggelig 😀 Og lykke til! Du har så mye å glede deg til <3 Jeg savner babytiden allerede, det går så alt for fort 😉

 2. Så fint med et amme-innlegg!?? Jeg har en baby på to mnd og har mange av de samme opplevelsene☺️ Har hatt utrolig stor glede av cozyfix ammepute – frigjør armene litt og gjør at jeg kan være helt avslappet i nakke og skuldre. Veldig fint i starten når baby ligger MYE til brystet ☺️

  1. Maren Aasen

   Åh så gøy du likte det 😀 Ja, jeg vurderte ammepute, men ble aldri så jeg kjøpte en. Fungerte greit å legge sofaputer under. Men kanskje jeg tester med nestemann 😉 Og gratulerer med bebis! Jeg svaner babytiden allerede. Det går så alt for fort, Noah er jo straks ett år. NYYYYT!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *