LANGTIDSKOKT VILTGRYTE

Åh heiiii det var på tide med no´matinspo igjen! Herrregud lenge siden sist. Men jeg vet ikke.. føler det går mye i det samme her hjemme, så har liksom ikke så mye nytt å dele på den fronten for tida. Men en ting jeg kan, vil, bli bedre på, er å lage gryter, i wonderbaggen. For det er så godt, så enkelt og så sunt. Skikkelig varmende, helende og næringsrik mat. Vi hadde et stort stykke deilig reinskjøtt i fryseren, og jeg fikk endelig ut fingeren og slengte sammen ei viltgryte.

Jeg brukte DENNE oppskriften som utgangspunkt.

VILTGRYTE 

1/2 kg rein-, hjort eller elgskav
Noen baconskiver (da blir jo alt bedre)
2 gule løk, grovhakket
1 purre grovhakket
2 persillerøtter, grovhakket
2 ss smør
2-300 g sopp, gjerne skogssopp eller champignon
1-1/2 liter kjøttkraft
2 dl fløte (jeg brukte havrefløte for å få den melkefri)
ca 1 ts havsalt
nykvernet pepper
noen never tyttebær


Evt. 1-2 ss maizenna for tykning av sausen. 

1. Skjær kjøttet i tynne skiver. Bruk elg, rein, hjort eller annet vilt. Det er lettest å skave opp kjøttet når det er halvfrossent.
2. Brun smør i en gryte. Ha i kjøttet og brun det, hiv i bacon og løk og surr.
3. Ha i soppen og brun den litt.
4. Dryss på salt og pepper og tyttebær.
5. Ha i resten av de grovhakkede grønnsakene.
6. Tilsett kjøttkraften og fløte, og la gryta få et rask oppkok.
7. Sett deretter gryta i Wonderbag. La gryta stå i Wonderbag i minst 1 time, men gjerne flere timer  (3-12 timer avhengig av hvor stor porsjon du lager).  Smak til med salt og pepper.
8. Evt. rør inn maizenna før servering om du ønsker tykkere saus.

Har du ikke wonderbag (som er heeelt genialt til langtidskoking), kan du så klart la det stå å småputre på stekovnen i stedet. Min stod i baggen i til sammen fem timer. Jeg smakte etter tre, og da var den også god, men kjøttet var enda mørere etter fem.

Server med ris eller potetstappe. Første dagen spise vi med ris til, men i dag spiste vi restene med potetstappe til, og det passet enda bedre. Potetstappen var av vanlig potet, søtpotet, ghee (klarnet smør) og havsalt. 
 

Og husk å legg i beinet, om det er noe bein. Da får du ekstra god kraft, og ikke minst du kan suge ut margen (det som er inni beinet). Her snakker vi næringsbombe! Vi delte broderlig, Luca, Noah og jeg.

4 kommentarer

 1. Mm, dette så godt ut!

  Har et spørsmål til deg angående fettkaffe. Jeg har lenge slitt med å få i meg frokost om morgenen, og det resulterer ofte i frokoster som ikke er særlig næringsrike og gjør så jeg blir både trøtt og sulten 1-2 timer etterpå. Ble tipset om fettkaffe av ei venninne, og fikk smake på hennes. Jeg fortsatte å lage dette selv, og ble positivt overrasket. Den holder meg gående og gir meg god energi noen timer og jeg slipper å stresse med frokost på morgenen.

  Etter en liten stund tenkte jeg at jeg skulle lese litt om dette på nettet. Det finnes et hav av artikler om dette, og jeg synes det er vanskelig å vite hva som er riktig. Jeg kom over noen artikkel som kun mente at fettkaffe kun var bra for de som går på keto-diett, noe jeg ikke gjør. Jeg har et normalt og sunt kosthold, og utelukker ikke noen matvarer. Stemmer da dette, at jeg ikke kan drikke fettkaffe ettersom jeg ikke går på keto-diett?

  På forhånd takk for svar!

  1. Maren Aasen

   Hei du 😀 Hvis du synes det funker for deg og du trives med det så kjør på! Jeg spiser heller ikke keto til vanlig (kun i perioder). Det er helheten som teller, balansen mellom fett, karbs, proteiner, kalorier, aktivitetsnivå osv.. i løpet av dagen, uka, måneden, året. Så om en fettkaffe på morgenen gir deg god energi og du spiser sunt og bra resten av dagen, er frisk og rask, så er det ikke noe galt med det 😉

 2. Det såg godt ut!

  Jeg husker du skrev om kokosolje for en stund siden?Jeg selv bruker det veldig ofte for å forebygge strekkmerker (under graviditet),fjerne sminke,massasje olje osv.. Lurte på om du har prøvd å bruke det på såre brystvorter eller på din lille? Vurderer å kjøpe en krukker til bare min lille, men usikker på om det er bedre å kjøpe kremer på apoteket?

  1. Maren Aasen

   MMMmmm 🙂
   Yes det stemmer, her er innlegget: https://www.marenaasen.no/2018/02/28/mine-beste-mater-bruke-kokosolje-pa/
   Har ikke testet på brystvorter, da bruker jeg heller Purelan som du får kjøpt på apoteket. Det er ren lanolin (et fettstoff fra saueull), den er helt magisk!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *