Skoleboller – surdeig og melkefri

Skolebolleeer namminam. Jeg hadde lyst til å lage noe godt til morsdagen, men klarte liksom ikke helt å bestemme meg for hva. Det fristet ikke med noe kake, men så var det Luca som ønsker seg skoleboller. Greit, hvis jeg får lage de av surdeig? Ja, seff. Han er enkel sånn heldigvis. Men han prøver å holde seg unna kumelk for tiden, for han blir så slimete og føler seg hele tiden litt småsyk når han spiser for mye av det. Så da prøvde jeg meg på en melkefri vaniljekrem, og det ble suksess.

Jeg tok utgangspunkt i oppskriften til Linn Sprudlendesunn, og det ble veldig så bra! Så takk Linn for super oppskrift!


SKOLEBOLLER – surdeig
Til to brett med skoleboller, ca 20 stk: 

ca 1 dl aktiv surdeig
2 liter økologisk speltmel
2 dl kokossukker
200 g smeltet smør
2 ts kardemomme
7 dl valgfri melk (jeg brukte rismelk)
evt. 1 ts gjær (jeg brukte kun surdeig)

VANILJEKREM

3 eggeplommer
2,5 ss maizenna
4 ss honning eller rårørsukker
1,5 ts vaniljepulver (evt 3 ts vaniljesukker)
3 dl valgfri melk (jeg brukte kokosmelk)

Aktiver surdeigsstarter: 
Det første du bør starte med er å få en aktiv surdeigsstarter. Ta den ut av kjøleskapet, mat den opp med litt mel og vann. Jeg bruker som regel 3-4 ss speltmel + litt vann, tar det litt på slump. Rør og la den stå på kjøkkenbenken noen timer så den er boblende og aktiv når du skal bake med den. (Har du ikke surdeigsstarter kan du få av noen andre som har, evt. lage selv – google oppskrift).

Skoleboller:

STEG 1:
Smelt smør og avkjøl. Bland alt sammen og elt til en fast deig. Det er lurt å ikke elte for lenge da speltmelet fort blir seigt. Sett deigen tildekket på benken og la den få stå der i fred i ca. 12 timer.

STEG 2:
Rull så ut fine boller. Er deigen klissete kan det være lurt med litt olje på hender og kjøkkenbenken, så slipper du bruke mer mel. Sånt blir det saftige boller av! Lag gjerne litt ekstra store boller siden det skal puttes litt vaniljekrem i midten av hver bolle. Etterhev i 1,5 time.

STEG 3:
Lag vaniljekrem. Pisk sammen eggeplommer, maizenna, søtning og vanilje i en bakebolle. Varm opp melken til litt før kokepunktet. Hell den varme melken over eggblandingen og hell blandingen tilbake i kjelen igjen. Kok opp og la koke til den tykner (ca 5 minutter) mens du rører hele tiden. Avkjøl.

STEG 4:
Lag en fordypning i midten av hver bolle med to fingre. Nå skal de ha hevet skikkelig. Fyll ca 1 ss vaniljekrem i hver bolle. Sett på ovnen på 250grader og stek i 10-15 minutter.
Avkjøl bollene og pynt med et tynt lag melis og kokos.

De ble knallgode! Det morsomme var jo at når mamma skjønte at jeg skulle lage av surdeig og med melkefri krem, sa hun at hun også skulle lage skoleboller til i dag. Hun hadde nemlig ikke troen på at de jeg skulle lage ble like gode som de hun lager – med hvetemel, gjær og ferdig piano vaniljekrem.

Vel, vi får se da. Vi skal dit på middag nå, så da får vi se hvem som fikk til de beste bollene. Game ON!
Jeg går nok uansett for disse. Med spelt og surdeig kjenner jeg at det er bedre for magen min, i tillegg føles de bittelitt grovere og metter litt mer.

Og gratulerer med dagen alle mødre. Dere er fantastiske! Nyt dagen, det er så fortjent.
Å være mamma til Noah er fortsatt den beste og mest meningsfulle jobben jeg gjør <3

4 kommentarer

 1. Det ser så deilig ut! Det skal jeg prøve når jeg skal ha en cheat-day fra ketosen! 🙂

  Jeg lurer på.. Hva slags kosthold er det du følger? Er det vanlig lchf eller kjører du keto oxo? Eller Paleo? Jeg blir litt forvirret når det er kokossukker og spelt og surdeig – for det er vel ikke ketovennlig, Eller?

  Ellers digger jeg å følge deg uansett kosthold??

  1. Maren Aasen

   Herlig 😀

   Hehe skjønner du blir forvirret, for vil ikke si jeg følger ett type kosthold. Til hverdags spiser jeg stort sett mest lchf, periodisk faste, og keto i perioder. Men spiser også noe surdeig, og er heller ikke så strikt så spiser stort sett det jeg får servert, eller det jeg har lyst på i helg og ferier. Ganske avslappet altså, men trives best med lchf/periodisk faste/keto! 😉

   Dessuten merker jeg at jeg kan spise mere karbs nå mens ammer og fortsatt være eller komme kjapt i ketose igjen, det er digg!

   Disse er vel ikke akkurat ketovennlig nei. Samtidig, hvis du har vært i ketose lenge kan det være du er såpass metabolsk fleksibel at du kommer kjapt i ketose igjen. Så akkurat det blir litt individuelt.

   Tusen takk ☺️?

 2. Hei. Her kommer en liten kommentar utenfor bolleemne ?

  Det er jeg som skrev for litt siden at jeg skulle starte på reinstyrke og var litt redd for acne. Foreløpig er jeg veldig fornøyd. Huden har jevnet seg ut på en veldig bra måte. Må være avitaminen som gjorde susen ?

  Lurer også på om dere skal holde noen kurs i kombutcha el.?Hadde vært veldig kjekt ?

  1. Maren Aasen

   Hei! 😀 ÅÅåh tusen takk for at du tok deg tid til å skrive update! SÅ bra å høre at det funket fint 🙂

   Kombuchakurs.. er litt inne på tanken ja, i våre nye lokaler i bryggeriet på Inderøy. Holder du til i nærheten?

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *