Enkelt surdeigsbrød av spelt

Jeg har inntrykk av at mange synes det høres vanskelig og komplisert ut å bake med surdeig, men det er det altså ikke. Når man først har kommet i gang med det, er det ikke noe vanskeligere enn å bake med gjær, man må bare huske å gjøre klar starteren noen timer før man skal bake, for eksempel kvelden før.

Jeg har laget en ny video som jeg postet på IGTV, om hvordan jeg baker mitt faste surdeigsbrød. Jeg bruker egentlig så og si samme oppskrift som jeg alltid har gjort, men jeg har forenklet den litt.

Først: aktiver/mat surdeigsstarteren

Mat surdeigsstarteren med ca en kopp mel og en kopp vann. Rør og la den stå på fremme i romtemp i 3-6 timer

SURDEIGSBRØD

2-3 ss aktiv surdeigsstarter
1,5 l vann – 40 grader
1,6 kg blanding av siktet speltmel og rugmel
40 g havsalt
10 g honning

1. Ta 2-3 store ss av den aktive starteren i en bolle, sett resten resten i kjøleskapet med lokk på, til neste gang du skal bake.
2. Bland i resten av ingrediensene i bollen sammen med starteren; vann, mel, salt og honning. Rør for hånd eller med kjøkkenmaskin til en klissete og tykk deig. Ha i mer mel hvis den ser for tynn ut.
3. La deigen stå til heving i bollen på et lunt sted i 8-12 timer.
4. Fordel deigen i tre brødformer – godt smurt eller med bakepapir i. Etterhev her i et par timer. (Eller som jeg gjør i videoen; ha de rett i forma med en gang og hev her hele tiden).
5. Stek på 200 grader i ca 1 time
6. Avkjøl på rist

Surdeig hever kanskje ikke like mye som vanlig brød, og det blir gjerne litt tyngre og mindre luftig, men jeg synes det er minst like godt, og dessuten bedre for magen <3

6 kommentarer

 1. Ragnhild

  Så fin oppskrift og forklaring på insta! Har lenge tenkt å lage surdeig, og har sett din tidligere video flere ganger – men nå skal jeg jammen sette i gang <3
  Men et spørsmål først; om en lager egen surdeigsstarter, er det samme hvilket mel en bruker, eller bør en bruke den typen mel en har tenkt å bake med? Det vil si i ditt tilfelle grovt speltmel? Og kan en bruke en grov surdeigsstarter av f.eks grovt spelt til f.eks pizzadeig av lyst spelt/hvetemel senere?

  1. Maren Aasen

   Jeg har aldri laget selv før, men har hørt at rug skal være bra for starteren. Samtidig har jeg selv testet å mate den med både rug og spelt, og merker ikke forskjell. Så tar som regel bare det jeg har 🙂

 2. Kathrine

  Snadder! ? artig å lese oppskriftene dine og få tips og input. Helt enig om at surdeig er bedre for magen. surdeigsbrød kan forresten heve minst like godt som industrielt gjær, men jeg har ikke helt fått det til med spelt enda ?‍♀️ Hvetemel hever veldig lett men får jo god hjelp av glutenet. Spelt oppfører seg litt annerledes ved baking en feks hvetemel. Spelt og bla Emmer er urkorn, bedre for magen men tåler litt mindre håndtering enn feks hvetemel når man baker. Emmer gir også en veldig god smak? Baker mye med surdeig og digger det! Gullimunn har masse fint lokal produsert urkorn som det er kjempegøy å bake med. En kul greie er blant annet at surdeig gir deg mye bedre tid og kontroll. Satte en deig på emmer og landhvete på onsdag. En time på benken før i en bolle med lokk i kjøleskap. Den tåler å stå sånn i flere dager og man kan daglig ta ut emner til fks Frokostrundstykker. Jeg deler de gjerne bare i chiabatta stykker rett ut fra boksen, kanskje på med solsikkefrø og rett i varm ovn. Genialt? ferske og i mine øyne mere magevennlige rundstykker hver dag. Ha en god påske?

  1. Maren Aasen

   Gøy du nevner Gullimunn, det var der jeg var på kurs og lærte å bake med surdeig! Og er der starteren min er fra, og den opprinnelige oppskriften (som jeg har endret litt nå da).. haha! Og enig, fantastisk mel! Har brukt brukt deres mel, spelt, landhvete og rug lenge siden mamma solgte det i gårdsbutikken sin (og jeg får ta av det 😉 men nå har hun vært tom så lenge at jeg bare har kjøpt på butikken. Men tror jeg må få tak i mer Gullimunn, blir ekstra godt da 😉 Ah det at spelten hever mindre var jeg ikke klar over, det forklarer vel ja. Og jeg gjorde også kaldheving før, da jeg hadde tilgang til kjølerom, helt genialt! Men nå har vi bare lite kjøleskap så ikke plass :/ Derfor blir det bare heving på kjøkkenbenken.. funker det og. God påske 😀

   1. Kathrine

    Det hever ikke nødvendigvis dårligere men absorberer vann dårligere og blir mer klissete. Så er litt vanskeligere å bake med og man kan ikke behandle deigen på samme måte som med hvete men den måten du gjør det på er genialt! Du kan også prøve å ha i litt appelsinjuice, vanlig mel er tilsatt askorbinsyre som hjelper bakeprosesden og som gjør at brødene ikke blir så kompakte. Jeg bare dasjer men 25 gram per kg mel skal være bra. Det som også er kult, det meste fungerer med surdeig? var også på kurs hos de men da hadde jeg alt bakt med surdeig et par år, var uansett artig og nyttig. Lærte mer om urkorn og så liker jeg at man satser lokalt? Det er forresten mulig å kontakte Gullimunn på nett og få kjøpe mel direkte. Bare en liten kjøretur fra Inderøya det? de hadde en bil som hadde en runde i Trondheim før påske, da ble det noen kg?

   2. Maren Aasen

    Ah interessant! Det skal jeg teste neste gang. Takk for tips! Gøy at du deler 😀

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *