Aioli

Aioli kan brukes til så mye; fisk, kjøtt, reker, salat, brødskiva.. men er det bare er jeg som frustrerende nok ikke har fått til å lag det selv, ikke på første forsøk i alle fall? Det var først da jeg lagde det med mamma for ikke så lenge siden at jeg skjønte at jeg tidligere hadde gjort to store feil;

1. Jeg brukte olivenolje… det blir ikke godt. Bruk en nøytal olje.

2. Jeg brukte for lite olje! Da blir den for tynn. Man skulle kanskje tro at hvis du har i enda mer olje blir den tynnere, men neida, har du i mer olje blir den tykkere!

Så vi kom til slutt frem til denne oppskriften:

AIOLI – ca 5 dl

3 egg

ca 4-5 dl rapsolje

2 ts vineddik (eller sitronsaft)

2 ts sennep (grov eller dijon)

2-3 klyper havsalt

2 fedd hvitløk

1. Ha eggene, litt av oljen (ca 1 dl) og resten av ingrediensene i et dl-mål eller annen avlang beholder. Miks sammen med stavmikser. Nå er aiolien ganske tynn.

2. Tilsett så litt og litt av resten av oljen og miks med stavmikseren. Da skal aiolien bli tykkere og tykkere jo mere du har i. Ferdig.

Server i ei lita skål, eller oppbevar i et glass med lokk. Her holder den seg lenge, og kan brukes til alt!

Det var jo ikke så vanskelig! Også kan du lage majones på akkurat samme måte, bare uten hvitløken.

2 kommentarer

  1. Hei! Hele egg, eller bare eggeplommen?

    1. Maren Aasen

      Jeg brukte hele 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *