Råkake: smuldrepai

På torsdag ble jeg 30 år! Det ble en rolig feiring, så klart. Middag med familien, også besøk av to venninner på kvelden. De fire siste årene har vi feiret bursdagen min i Portugal, så det er veldig rart å være hjemme på denne tiden, og i tillegg ikke kunne feire skikkelig en stor dag. Men men, får vel ta en storfeiring senere.

Jeg lagde i alle fall en kake, en råkake. Jeg har boka Rågodt av Tiril Refsum, så det var der jeg fant oppskriften. Jeg synes ikke alltid råkaker blir suksess.. det kan fort bli litt kvalmende, og mye kokos- og daddelsmak, men denne ble bra! Frisk, crunchy og god. Tiril står jo bak de populære kafeene Oslo Raw, så skulle vel bare mangle at oppskriftene hennes er suksess.

Jeg synes også at det ofte det er mye ingredienser og litt ekstra styr å lage råkaker, særlig denne var det – jeg lagde mandelsmør selv, og bløtla og tørket bokhvete. Men til spesielle anledninger er det verdt det, også er det så godt å kose seg med en sånn kake som er full av gode næringsstoffer, som man ikke føler seg kvalm og slapp av etter å ha spist.

Oppskriften her var i utgangspunktet med blåbær, men jeg lagde den med skogsbærblanding i stedet. Synes det blir friskere og bedre på smak enn bare blåbær.


RÅ SMULDREPAI
Oppskrift fra boka Rågodt 


PAIBUNN

3 ss knuste linfrø
3 dl havregryn
3 ss mandelsmør
2 dl mandler
1/2 ts malt kanel
1/2 ts salt
16 små, friske dadler uten stein
1/4 ts vaniljepulver
3 ss lys fibersirup / agavesirup / lønnesirup

BÆRFYLL
5 friske dadler uten stein
1/2 ts vaniljepulver
3 ss chiafrø
1 ss lønnesirup
1/4 ts salt
400 g fryste blåbær, eller skogsbærblanding

KOKOSFYLL
3 dl kokoskrem (den tykke delen av kokosmelka, evt. bare vanlig kokosmelk)
1 ss agavesirup / lønnesirup / lys fibersirup

SMULDREKRØNSJ
1 dl havregryn
1 dl mandler
1 ss knuste linfrø
1 ss kokosblomstsukker
1 dl kokosflak
1/4 ts salt
2 ss fibersirup / agave / lønnesirup
1 dl bokhvete, til dryss (kan sløyfes, men er veldig godt!)

1) Lag paibunnen først: Ha alle ingrediensene, unntatt sirup/agave, i en foodprosessor og kjør til en grov deig. Tilsett sirup/agave mot slutten så deigen blir mer klissete. Fordel deigen i en paiform ca 30 x 20 cm.
2) Ha alle ingrediensene til bærfyllet i en hurtigmikser, unntatt bær, og kjør til en jevn mos. Tilsett bærene og bland litt til.
3) Ha alle ingrediensene til smuldrekrønsjen i en foodprosessor, unntatt sirup/agave, og kjør lett sammen. tilsett sirup/agave slik at bitene samler seg. Fordel smuldredeigen over bærfyllet, og dryss over bokhvete.

Serveres som den er.

TIPS FRA MEG: 
– Bokhveten: legg bokhveten i vann et par timer før bruk. Tøm av vannet, fordel de på en stekeplate med bakepapir. Stek/tørk i ovnen på 120 grader i ca en time – til de er tørre og crunchy.
– Dadlene: legg dadlene i kokende vann i 10 min før bruk, så blir de helt myke
– Mandelsmør: det kan du lage selv eller kjøpe ferdig. HER har jeg en oppskrift. Har du ikke/orker ikke lage mandelsmør, kan du ha i mere av mandler, dadler og sirup – for å få den klissete konsistensen.
– Kokoskrem: hvis du setter en boks med kokosmelk i kjøleskapet, er kokoskremen den tykke delen. Bruk bare den. Jeg hadde bare vanlig kokosmelk som er ganske tykk og jevn i konsistensen hele veien. Jeg brukte derfor bare den, men var redd for at det skulle bli for flytende, så blandet derfor kokosfyllet med litt av bærfyllet, da gikk det fint.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *