
Lysere og endelig litt varmere dager, gjør at jeg craver mer lett og frisk mat. Mere salater og smoothies. Denne har jeg lagd flere ganger de siste ukene. En «Buddha bowl» er en rett som legges opp i en skål, og inneholder gjerne noe form for ris, stekte grønnsaker, dressing og en proteinkilde. Grønnsakene og proteinkilden kan være varme eller kalde. Som proteinkilde kan du f.eks. bruke kylling, men jeg valgte å lage denne helt vegetar/vegan, så da ble det hummus. Den ble SÅ mettende og god! Jeg lager gjerne litt ekstra når jeg er i gang, så har jeg til lunsj dagen etter.

BUDDHA BOWL med søtpotet og hummus
Ca 2-4 porsjoner
SØTPOTET OG GULROT
1-2 søtpoteter
3-4 gulrøtter
Olivenolje
Salt og pepper
Spiskummin
Kanel
1) Kutt opp i små terninger, hver for seg.
2) Legg først gulrøttene i en bolle, tilsett en klunk olivenolje, salt og pepper. Bruk hendene eller en skje og bland krydder og olje godt inn i gulrøttene. Legg de så på en stekeplate med bakepapir. Bruk bare halve platen, for på den andre halvdelen skal potetene ligge.
3) Gjør så det samme med søtpoteten – i en bolle, sammen med en klunk olivenolje, salt, spisskummin og kanel. Bland godt, og ha over på stekeplata.
4) Bak dette i ovnen på 200 grader til de er myke, ca 20-30 min.
KREMET GRØNNKÅL
En pakke grønnkål
2 store, modne avokado
Næringsgjær* (kan sløyfes)
Salt og pepper
Sitron
*Næringsgjær / nutritional yeast / bjäst kjøper jeg på iherb.com, men jeg ser at både Sunkost og Life har det også. Du kan droppe det, og bare ha i godt med de andre ingrediensene i stedet, men jeg synes næringsgjæren gir det lille ekstra i denne retten. Næringsgjær har litt osteaktig smak, og er en god B-vitaminkilde. Det er supert å bruke hvis du skal lage grønnkålchips også.
1. Kutt opp kålen i små biter og ha i en bolle
2. Ha i avokado, næringsgjær, salt, pepper og litt sitronsaft
3. Bland godt sammen med hendene! Mos og gni avokadoen og de andre ingrediensene skikkelig inn i kålen.
HUMMUS:
2 bokser hermetiske kikerter (ca 250 g)
ca 1 1/2 dl olivenolje, ha i litt og litt og se an konsistensen. (Du kan evt. erstatt noe av oljen med litt vann)
4 hvitløksbåter
1/2 ts spisskummen
Smak til med salt
(Evt. 1 ss tahini og litt finhakket fersk persille, men det hadde ikke jeg).
1. Bland alt med stavmikser, smak til med salt, krydder og sitron, og ha i en skål når du er fornøyd.
QUINOA:
1. Kok quinoa som anvist på pakken
2. Bland i litt olivenolje, salt, pepper og sitronsaft
Når alt er klart, legger du litt av alt i en skål, så er det bare å dig in!


RECIPE IN ENGLISH
SWEET POTATO AND CARROT:
1-2 sweet potatoes
3-4 carrots
Olive oil
Salt and pepper
Cumin
Cinnamon
1) Cut into small cubes, separately.
2) First place the carrots in a bowl, add olive oil, salt and pepper. Use your hands or a spoon and rub the salt, pepper and oil well into the carrots. Then place them on a baking tray. Use only half of the tray, because on the other half the potatoes are going.
3) Then do the same with the sweet potato – in a bowl, along with an olive oil, salt, cumin and cinnamon. Mix well and transfer to the baking tray.
4) Bake in the oven, 200 degrees celcius, until soft, about 20-30 min.
CREAMY KALE
A packet of green kale
2 bIg, ripe avocado
Nutritional yeast * (optional)
Salt and pepper
Lemon
* I buy nutritional yeast from at iherb.com. You can make it without, just add more of the other ingredients instead, but I really like the flavor it gives to the kale. Nutritional yeast has a slightly cheesy taste and is a good source of vitamin B. It´s great to use if you are going to make kale chips as well.
1. Cut the kale into small pieces and put in a bowl
2. Add avocado, nutritional yeast, salt, pepper and some lemon juice
3. Mix well with your hands! Mash and rub the avocado and other ingredients properly into the kale.
HUMMUS:
2 boxes of canned chickpeas (about 250 g)
about 1 1/2 dl of olive oil, add in little by little till desired consistency. (You can replace some of the oil with water if you want to)
4 cloves of garlic
1/2 teaspoon cumin
Season with salt
(1 tablespoon tahini and some finely chopped fresh parsley if you want to, but I did not have that)
1. Mix everything with a blander, season with salt, spices and lemon.
QUINOA:
1. Cook the quinoa as directed on the package
2. Mix in a little olive oil, salt, pepper and lemon juice
When everything is ready, put a little of everything in a bowl, and dig in!