Hvilken mat jeg kjøper VS. lager selv

For litt siden fikk jeg et ønske fra en bloggleser om å lage en liten oversikt over mat jeg lager selv fra bunnen, og hva jeg velger og kjøpe ferdig. Hun nevnte matvarer som kraft, kombucha, brød, tacolefser osv.

Ganske stort spørsmål og oppgave, men jeg har prøvd å sette opp en enkel oversikt over det jeg spiser/lager aller mest. Du vil se at vi varierer mellom å kjøpe og lage helt fra bunnen. Det går litt i perioder, og kommer helt an på hvor mye tid, overskudd og motivasjon vi har til å stå å lage mat den dagen, eller den perioden.

Hvordan få til matlaging fra bunnen enkelt i hverdagen?
Her tror jeg bare man må komme i gang. Finn noen oppskrifter/retter du synes er gode, enkle og føler du mestrer, og lage disse mange ganger så det går på autopilot, og blir en vane. Du trenger ikke teste ut nye oppskrifter hele tiden, da krever det så mye mer å komme i gang. Når du har funnet noen gode oppskrifter / retter du føler man nailer, kan det være lurt å sette av litt tid til å meal preppe – altså lage mye på en gang, når du har tid. F.eks. bake brød og lage müsli hver søndag, så du har hele uka.

HVA JEG KJØPER VS. LAGER SELV

KOMBUCHA:
Vel, her er vi jo så heldig at vi har et helt eget kombuchabryggeri (Surf Kombucha), og kan drikke så mye vi vil, av det vi lager selv. Men hadde jeg ikke hatt det, hadde jeg nok variert mellom å kjøpe ferdig + ha noe bryggende på kjøkkenbenken. Jeg elsker smaken, det er definitivt den beste tørstedrikken jeg vet! Drikker litt omtrent hver enste dag. Det går kjapt å lage selv, når du først har fått SCOBY / starter, men så må du vente noen dager/uker før den er ferdig da, så det er jo en liten tålmodighetsprøve. Oppskrift og video HER.


FERMENTERTE GRØNNSAKER
Det har jeg pleid å lage selv, men nå er det lenge siden sist. Når jeg først lager så lager jeg mye, sånn at jeg har lenge. For det holder seg kjempelenge, typ ett år. Men jeg bestilte nettopp kimchi og kraut fra EiMeAlt fra kinsarvik.no. De er kjempegode! Noen oppskrifter HER og HER, og video HER


KRAFT:
Her varierer jeg også mellom å lage selv og kjøpe ferdig. Før lagde jeg alltid selv, men nå har «naboen vår» Inderøy Slakteri, begynt å selge ferdig kraft, så da må jeg innrømme at jeg stort sett kjøper. Det er så fint å alltid ha litt kraft i fryseren, da har man base til supper og sauser, og kan enkelt ta opp og lage næringsrik mat. Spør på f.eks. Meny om de har ferdig kraft, eller spør om de har bein, så kan du lage selv. Oppskrift HER, video HER (gammelt innlegg og video)

BRØD:
Varierer også her mellom å lage selv, da blir det alltid surdeigsbrød, eller kjøpe av en lokal baker. Jeg kjøper aldri på vanlig matbutikk, da disse ofte er tilsatt ekstra gluten og tilsetningsstoffer. Men på et bra bakeri kan du finne gode brød. Rugbrød og surdeigdsbrød er favoritten hos oss når vi kjøper ferdig. Oppskrift på surdeigsbrød HERog enklere oppskrift med video HER

MUSLI:
Lager selv (Luca har blitt helt rå på det i det siste, han lager kjempegod musli). Min oppskrift HER. Eller kjøper innimellom ferdig, ser da etter de uten tilsatt sukker.

TACO:
Krydderet lager vi alltid selv. Salsaen varierer vi mellom ferdig og egen. Til tacolefser bruker vi kjøpte potetkaker eller speltlomper i stedet for tortillalefsene. Noen oppskriter HER. eller så lager jeg bare tacoaslat uten lefser, som HER.

PIZZA:
Lager selv, av samme deig som jeg baker surdeigsbrød av. Det er en super måte å få lagd både et par brød + et par pizzabunner i samme slengen. Oppskrift på favoritten HER. 

FISKEKAKER
..spiser vi ofte, men lager sjelden (eh aldri?) selv. Her har det jo kommet flere alternativer med masse fisk i, velger som regel den med mest fiks, gjerne 86% fisk. Noah liker bedre de som er ikke er så grove, så det går en del av de også.

MELKEPRODUKTER

  • Melk: har alltid mandelmelk og kokosmelk stående. Har lagd mandelmelk selv et par ganger, men kjøper stort sett alltid ferdig. Velger mandelmelk uten tilsatt sukker, og favoritt kokosmelk er rosa pappboks fra Rema1000, eller Coop Englamark sin økologiske. Noah får upasteurisert kumelk fra gården. Hadde jeg skulle kjøpt til han hadde jeg valgt helmelk – mest fett og næring. Oppskrift på mandelmelk HER.
  • Yoghurt: jeg og Luca spiser mest kokosyoghurt. Har lagd selv et par ganger, men kjøper som oftest ferdig. Her har det jo kommet mange forskjellige merker og varianter. Dessverre har jeg ikke sett noen uten sukker enda, her vi bor? Noah er også glad i kokosyoghurt, men han får også naturellyoghurt fra gården (Gangstad Gårdsysteri – den er pasteurisert, men ikke homogenisert). Oppskrift på kokosyoghurt HER.
  • Ghee / klarnet smør – det lager jeg som regel selv, av TINE meierismør. Har kjøpt ferdig en gang på en Asiabutikk. Oppskrift HER.

PÅLEGG

  • Fisk- og kjøttpålegg kjøper vi ferdig, hvis vi ikke en sjelden gang har noe rester fra middagen. Det kan også funke på brødskiva; kokt torsk, majones, litt sitron, salt og pepper på brødskiva. Eller tynne skiver av mørt kjøtt.
  • Leverpostei kjøper vi som regel ferdig, også får vi innimellom mammas hjemmelagde. Men dette er det som står øver på listen min over mat jeg vil komme i gang med å lage selv fra bunnen, på jevnlig basis. Noah spiser mye leverpostei, og det svir litt i hjertet mitt hver gang jeg smører en skive til han, at det ikke er en hjemmelagd en, helt uten tilsetningsstoffer. Men men, jeg får ikke til alt, alltid, jeg heller. Men vit at det finnes bra alternativ å få kjøp her også; Grøstad sin for eksempel. Vi har den ikke i butikken nær oss, men kanskje du har?
  • Nøttesmør: peanøttsmør kjøper vi, økologisk uten sukker. Mandelsmør lager jeg innimellom, men synes det er litt styr. Oppskrift HER. Helios har kjempegode nøttesmør, som de også selger på nett!
  • Aioli og majoner: jeg har jo blitt helt rå på å lage ailo, den er SÅ god, og det er så enkelt! Men det tok litt tid før jeg fikk til en bra en, som jeg nå kan kan lage på autopilot. Oppskrift HER. Majonesen derimot… er vel ikke heelt i mål med den. Så den kjøper vi ferdig, enn så lenge. Passer da på at den er laget av rapsolje, ikke soyaolje!
  • Pesto: kan lage selv, men kjøper som regel ferdig. Velger da den «reneste» uten tilsetningsstoffer. Coop Smak Forskjellen har en god en!

Det var det jeg kom på i farten. Middagsmat; salater, gryter, supper osv. lager vi alltid selv fra bunnen. Det smaker bare best, og jeg synes det er både enkelt, kjapt og koselig å lage. Men som jeg sa; start med noe og lag det flere ganger til du blir god på det, og til det går av seg selv!

Det er sikkert noe jeg har glemt som burde vært med. Bare spør/kommenter om dere har spørsmål/tips på lager!? Håper det var litt til hjelp, til deg som lurte, og til dere andre.

God lørdag <3

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *