Kimchi

Åh det var SÅ lenge siden jeg hadde lagd kimchi, og jeg har cravet det så lenge! Det var så mange forskjellige oppskrifter på nett, så ble helt forvirret av hvilken jeg skulle velge. Jeg valgte en jeg syntes så god og enkel ut, tok utgangspunkt i den og justerte litt. Og heldigvis ble den kjempegod! Spicy, crispy og frisk! Kimchi er den koreanske nasjonalretten, av fermenterte grønnsaker og chili. Og den brukes som tilbehør til alt! Her kommer oppskriften jeg endte opp med.


Oh it’s been SO long since I’ve made kimchi, and I’ve been craving it for so long! There were so many different recipes online, so was completely confused by which one to choose. I chose one I thought looked good and simple, and adjusted a bit. And luckily it turned out really good! Spicy, crispy and fresh! Kimchi is the Korean national dish, of fermented vegetables and chili. And it is used as an accessory to everything! Here is the recipe I ended up with.


Originaloppskriften finner du HER. Har du koreansk chilipaste og chiliflakes så kan du bruke det. Jeg hadde ikke det, så byttet det ut med vanlig chilikrydder og sriracha saus, begge kjøpt på vanlig matbutikk (coop extra). Neste gang jeg er innom Asiabutikken skal jeg kjøpe the real deal og teste med det. Fiskesaus hadde mamma stående, men det har de sikkert også i en Asia-sjappe.

If you have Korean chili paste and chili flakes, you can use that. I did not, so replaced it with regular chili seasoning and sriracha sauce, both bought at a regular grocery store (coop extra). Next time I visit the Asian store I will buy the real deal and test with that. My mom had fish sauce, but they probably also have that in an Asian shop.


KIMCHI
Nok til et stort norgesglass, eller flere små 

2 stk. kinakål
3 ss havsalt
3 gulrøtter
1 bunt vårløk

Krydderblanding: 
2 ss sriracha sauce (eller koreansk chilipaste – gochujang)
1 ss chilipulver (eller koreansk chiliflakes – gochugaru)
1 dl vann
1,5 ss fiskesaus, asiatisk (kan sløyfes)
1 ts honning (evt. 1 ss brunt sukker)
1/2 løk
4 fedd hvitløk
2 cm fersk ingefær

1. Del kinakål i 4 på langs, og skjær bort stilken. Skyll, kutt i biter (ikke finhakk, men sånn passe grove biter), og legg kålen over i en bolle.
2. Strø over salt og bland godt
3. La kålen stå sånn i minst 3 timer – til den faller litt sammen og væske har begynt å komme ut
4. Rasp gulrøt og finhakk vårløk. Bland det inn i kålen.
5. Lag krydderblandingen: ha alle ingrediensene i en blender/predecessor og mos til en chilisaus. Smak til om du ønsker en mer spicy kimchi, og tilsett evt. mere chili
6. Bland krydderblandingen godt inn i kålen
7. Fyll kimchien på store glass. Disse må være rene! Press kimchien godt ned i glassene for å få minst mulig luft innimellom kålen, og så det kommer væske på toppen. Litt væske bør hele tiden dekke kålen.
8. La den stå på kjøkkenbenken, eller et varmt sted i 2-3 dager, alt etter hvor fermentert du ønsker den skal være. Jeg lot den stå på vaskerommet. Følg med litt hver dag. Åpne opp for å slippe ut gass, og press kålen litt ned. (Jeg satte ikke lokket helt på, evt. ta av gummiringen, så det kommer ut litt luft. Da slipper du at det dannes mye gass inni glasset).

Når kimchien er ferdig oppbevarer du den i kjøleskap. Da holder den seg i flere måneder! Jo lengre den står – jo mere smak. Bruk som tilbehør til diverese matretter.


KIMCHI
One big glass or more small ones

2 pcs. Chinese cabbage
3 tablespoons sea salt
3 carrots
1 bunch spring onions

Spice mixture:
2 tablespoons sriracha sauce (or Korean chili paste – gochujang)
1 tablespoon chili powder (or Korean chili flakes – gochugaru)
1 dl water
1.5 tablespoons fish sauce, Asian (optional)

1 teaspoon honey (or 1 tablespoon brown sugar)
1/2 onion
4 cloves of garlic
2 cm fresh ginger

1. Divide Chinese cabbage into 4 lengthwise and cut off the stem. Rinse, cut pieces (not too finely chop), and place the cabbage in a bowl.
2. Sprinkle with salt and mix well
3 Let it stay like this for at least 3 hours – until it collapses a little and liquid has started to come out
4. Grate carrot and finely chop spring onion. Mix it into the cabbage.
5. Make the spice mixture: put all the ingredients in a blender / predecessor and mash into a chili sauce. Taste if you want a more spicy kimchi, and add more chili if necessary
6. Mix the spice mixture well into the cabbage
7. Fill the kimchi on large glasses. These must be clean! Press the kimchi well into the glasses to get as little air as possible between the cabbages, and then liquid comes on top. A little liquid should constantly cover the cabbage.
8. Leave it on the kitchen counter, or in a warm place for 2-3 days, depending on how fermented you want it to be. I left it in the laundry room. Check on it every day. Open up to release gas, and press the cabbage down a little. (I did not put the lid on completely, or you can remove the rubber ring, so that some air comes out. Then you avoid that a lot of gas is formed inside the glass).

When the kimchi is done, store it in the refrigerator. Then it lasts for several months! The longer it stands – the more flavor. Use as an accompaniment to various dishes.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *